Thursday, January 17, 2013

វីតាមីន A


សារៈប្រយោជន៍របស់វីតាមីន A
- ល្អចំពោះចក្ខុប្រសាទ
- ការលូតលាស់ល្អ
- ល្អចំពោះការឃ្លាន និង​ការភ្លួករស់ជាតិ

រោគសញ្ញានៃការកង្វះវីតាមីន A
- ងងឹតពេលយប់​ (ខ្វាក់មាន់)
- រលាកភ្នែក
- ការមើលចុះខ្សោយ
- អត់ឃ្លានបាយ និង​មិន​សូវស្វាហាប់
- អោយចន្លោះជើងធ្មេញ
- កើតជំងឺស្បែកដូចជា៖ មុន ,បុសទ្រនិច នឹង ស្នាមជ្រួញមុនអាយុ
-អោយក្មេងលូតលាស់យឺត

កំរិតនៃការប្រើប្រាស់
- បុរស ៦០០mcg
- ស្ត្រី ៦០០mcg
- ក្មេង ៦០០mcg
- ទារក ៣៥០mcg
- ស្ត្រីបំបៅកូន ៩៥០mcg

ប្រភពនៃវីតាមីន A
- ថ្លើម - ការ៉ុត
- បន្លែស្លឹកពណ៍បៃតង - ស៊ុតក្រហម
- ទឹកដោះ - ផ្លែឈើពណ៍លឿង
- ខ្លាញ់ទឹកដោះគោ - ថ្លើមជៀម
- ដើមស្ពៃបៃតង - ឆៃថាវ
- ស្វាយ - ផ្លែអែបព្រិខត
បន្លែ
- ការ៉ុត​ ១២០០០mcg
- វ៉ាន់ស៊ុយបារាំង ៧០០០mcg
- Spinach ៥៦០០mcg
- ដំឡូផ្អែម ៤០០០mcg
- ខាត់ណា ២០០០mcg
ផ្លែឈើ
- ស្វាយ ២៨០០mcg
- Ripe persimmon ២២០០mcg
- Apricot ២២០០mcg
- ក្រូចស្រស់ ១២០០mcg
- Raspberries ១២០០mg
សាច់ បក្សី ទឹកដោះ​ និងខ្លាញ់
- ថ្លើមកូនគោឆ្អឹន ៤០០០០mcg
- សាច់ក្រកថ្លើម ២៥០០mcg
- ខ្លាញ់ទឹកដោះគោ ៨៥០mcg
- ទឹកដោះគោ ៤២០mcg

លើសកំរិតនៃការប្រើប្រាស់
- កូនក្មេងកើតមិនគ្រប់លក្ខណៈ
- ថ្លើមខុសពីធម្មតា
- ពុកឆ្អឹង

រោគសញ្ញានៃការលើសវីតាមីន​ A
- ក្អួតចង្អោ
- ឈឺក្បាល
- ខ្យល់ចាប់
- ព្រិលភ្នែក

វីតាមីន A​ ត្រូវបានបំផ្លាញដោយ
- អាស៊ីត ខ្លាញ់​ (fatty acid)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More